Заказать дипломную работу в Харькове
25 січня 2016 р.

Профілактика харчових отруєнь

 


 06.05.2015

 

    

 

     За підсумками моніторингу інфекційної захворюваності за  2 місяці  2015 року рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) на рівні аналогічного періоду  минулого  року  (796 випадків проти 850 випадків). В сумі ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології складають 54,7%, гастроентероколіти невстановленої етіології – 45,1%, шигельози -  0,1%. Питома вага захворілих на гострі кишкові інфекції дітей до 17 років становить 74,1%.  

   До гострих кишкових інфекцій відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. З настанням тепла легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і розповсюдження шкідливих бактерій у довкіллі.  Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція яка купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

   Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

   Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

   Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий у сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети побуту.

 

   З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

 

 - не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими датами споживання;

 - не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

 - не вживати невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

 - не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години);

 - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітям - обдати окропом;

 - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

 - для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

 - перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

 - під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;

 - для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

 - вести боротьбу з мухами.

    У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

   Неконтрольоване і нерацональне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.

   При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, і людина, яка перехворіла, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудники, що особливо небезпечно для оточуючих.

 

Прес-служба 

Департаменту охорони 

здоров'я ЛОДА 

                                                                                                      тел. 276-23-60